Wysłany: 2010-03-03, 23:58 Dziwne zachowanie kosiarek
Otóż dwie z moich czterech kosiarek dziwnie się zachowują. Podpływają obok siebie stają bokiem i się bokami uderzają. Przy tym dziobią swoje boki. Ciekawe jest to, że przy tym rytuale ich czarny pasek blaknie i zupełnie znika. Wygląda to tak jak by one nawzajem sobie łuski wygryzły bo tak to wygląda takie braki łusek. Po jakimś czasie przestają i ich kolory wracają i nie ma już braku łusek. I tak co jakiś czas walczą. O ile można nazwać to walką. Czy wasze kosiarki tez tak dziwnie się zachowują ?
Zaobserwowałam następną rzecz. Kosiarki siadają mi na gurami i przejeżdżają się na ich grzbietach. A gurami wtedy stają nieruchomo. A kosiarki jakieś dziwne wibracje na gurami odprowadzają. Naprawdę dziwne zachowania.
hmmm... Wiesz co no wydaję mi się że to może być walka kosiarek o terytorium... Nie jestem pewien w 100% ale jeśli masz mozliwość odseparowania dwóch kosiarek do innego akwa na jakiś czas i sprawdzenie czy zachowanie kosiarek jest takie samo to byś wiedziała na 100%
jak dal mnie za dużo kosiarek ( ja bym zostawił 2 sztuki ) a codo reszty to moim zdaniem ok ale powinien się ktoś bardziej wykwalifikowany wypowiedzieć
Akwarium: 375l 200l 100l i więcej
Wysłany: 2010-03-13, 11:09
Laik15 napisał/a:
jak dal mnie za dużo kosiarek ( ja bym zostawił 2 sztuki ) a codo reszty to moim zdaniem ok ale powinien się ktoś bardziej wykwalifikowany wypowiedzieć
Niestety odpada bo kosiarka to ryba stadna.
Co do obsady:
Akwarium 200 litrów
- 1 duch amazoński --> Jeżeli jest już skarłowaciały to może być.
- 1 bagr kobaltowy
- 2 sumiki rekinie ( do sprzedania ) --> Dokładnie, za mały zbiornik.
- 3 brzanki rekinie --> Stadna i wymaga większego zbiornika.
- 2 plecostomusy albinosy -->Nie Plecostomusy, a Liposarcusy sp. Też tymczasowo tylko mogą przebywać w tym zbiorniku.
- 1+1 gurami niebieskie- 1+1 gurami złote --> To jest to samo. Podczas tarła tyle gurami nie robi Ci dymu w akwa??
- 1+2 gurami mozaikowe
- 4 kosiarki --> Ja bym je zostawił, ewentualnie dokupił jeszcze ze dwie.
_________________ "Nie konwersuj z debilem, bo ściągnie Cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem"
1 duch amazoński --> Jeżeli jest już skarłowaciały to może być.
Mam go rok i ma 28 cm dł i chyba już przestał rosnąć.
Cytat:
1+1 gurami niebieskie- 1+1 gurami złote --> To jest to samo. Podczas tarła tyle gurami nie robi Ci dymu w akwa??
Nigdy nie zaobserwowałam by się kłóciły czy coś. Po za tym nie zaobserwowałam nigdy u nich tarła ponieważ nie maja warunków do tego. Bo gurami powinny mieć na powierzchni wody dużo roślin a moje akwarium to akwarium pustynne dużo korzeni bez roślin i duże napowietrzanie. Planuje dokupić filtr zewnętrzny bo aktualnie mam 2 filtry wewnętrzne.
Cytat:
4 kosiarki --> Ja bym je zostawił, ewentualnie dokupił jeszcze ze dwie.
Hmmm ciekawe 1 osoba proponuje 2 oddać a druga osoba 2 dokupić.
Ale wiem, że kosiarka to rybka stadna i zastanowię się nad dokupieniem dwóch. Ale najpierw musze sprzedać sumy rekinie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum