Wysłany: 2010-03-03, 22:21 identyfikacja oraz pomoc
Mam problem od około tygodnia.
Pojawiły się u mnie takie glony jak na zdjęciach.
Pojawiają się na liściach i ciężko je usunąć ręcznie.
Parametry wody mam następujące a resztę mam w opisie
PH 6.8
KH 4
GH 8
NO2 0ppm
NO3 ok 20ppm
nawożę 1.5 ml dziennie
Symfonia Złota (50 g) nie posiada potasu oraz posiada zbyt małą ilość żelaza, dlatego jest uzupełniona o potas (20 g) oraz żelazo (4 g). Łącznie 74 g nawozu.
Skład nawozu w %:
Bor (B) - 0,188
Kobalt - (Co) - 0,004
Miedź (Cu) - 0,16
Magnez (Mg) - 15,0
Żelazo (Fe) - 1,20
Mangan (Mn) - 0,70
Molibden (Mo) - 0,03
Cynk (Zn) - 0,20
Cu, Co, Fe, Mn, Zn - schelatowane przez EDTA
nawóz przygotowany w 600ml wody destylowanej i trzymany w lodówce.
Świecę 2x18W 8:00-22:00
plus 1x20 13:00-19:00
Nitki zmień nawóz na normalny, a nie ten do kwiatków i dopiero zacznij się bawić w rośliny.
Kup nawóz mikro+macro [dwie oddzielne butelki] a do tego potas [jego nie da rady przedawkować.]. W 112L spokojnie bimbrownia jeszcze sobie poradzi wystarczy, ze zrobisz większą z butelek 5L.
Światło jak powiedział Kaze całe.
Teraz możesz robić podmiany wody około 30% przez 3 dni, do tego zaciemnić akwarium na kilka dni powiedzmy 5 do 7. Lub podawać wywar z zielonej herbaty ;]
juz dawno spozniona , ten nawóz daje rade i nie jest wcale do kwiatow, w bimbrownie nie chce mi sie bawic do mixera dolozylem butle CO2 z elektrozaworem wiec jest ok, a z nitkami poradzilem sobie woda utleniona i zielona herbata ktora dala efekt a teraz podaje symfonie oraz potas i azot wszystko smiga jak trzeba.
PS ten zestw CO2 nie jest wcale taki badziewny jak Wam się wydaje, ważne że mam teraz z niego mixer.
jak bym czekal na reakcje i pomoc na tym forum to juz bym dawno musial reset robic zbiornika
ok dzieki, kupilem zestaw kropelkowy jbla tylko do fosforu musze cos dokupic
Ja miałem jbl po4 sensitive. Skala od 0,02 do 1,8. Kosz ok 40 zł , uzupełnienia coś 20 zł.
Światła nie masz wielkiego to trzymaj NO3 ok 10-15 , PO4 ok 1
Jeśli te 2 główne parametry będziesz miał w porządku i CO2 dobrze rozprowadzone po akwarium to nie powinno być żadnych problemów z glonami.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum